Kristofer Stening och och Arne Berglund har båda två ett genuint intresse för kampsport och att stötta ungdomar. Deras gemensamma engagemang var starten till det som idag är Proakt. Nedan kan du läsa mer om hur dessa eldsjälar utvecklade sin passion och hur de träffades.

[wpdevart_youtube]nldI5laGzxM[/wpdevart_youtube]

Kristofers nyfikenhet har lärt honom hur man hanterar konflikter på bästa sätt

I slutet av 90-talet började Kristofer att träna aikido, an mycket bra och utvecklande budoart. Under denna period så utvecklades ett intresse av konflikthantering, vad som skapar en konflikt och hur det eskalerar samt hur det kan hanteras. Några år in på 2000-talet började han träna Wing Chun, något han ansåg vara ett naturligt nästa steg för hantera och förstå konflikter, stora som små. Under denna tid studerade Kristofer även anatomi med mycket fokus på nervsystemet fungerar och hur den kunskapen kan vara till nytta vid konflikt- eller självförsvarssituation.

Parallellt med detta intresse har hans engagemang för hälsa gått hand i hand med träningen. Kamp- och självförsvarssystem är den ultimata hälsoträningen enligt Kristofer. I dessa system måste fysisk förmåga, mentala egenskaper och socialt uppträdande ständigt utvecklas.

Arne anser att alla har ett gemensamt ansvar för hur det ser ut i samhället idag

Arne Berglund har under stor del av sitt liv varit egenföretagare med stort socialt engagemang. Han hade tidigt ett samarbete med socialtjänsten där han, genom att erbjuda arbete under en period, hjälpte killar och tjejer som varit på avgiftning eller suttit i fängelset en chans att komma på fötter. Han arbetade även på ett ungdomshem vid behov utöver arbetet han gjorde i sin firma som anlitades av landstinget. Arne menar att alla har ett gemensamt ansvar för hur det ser ut i samhället, men att det inte alltid är lätt att hjälpa till. Det är inte alltid man får något tillbaka, menar han. Han engagerade sig också i ryska barnhemsbarn där han bland annat var en informell kontaktperson för en kille som idag är vuxen. Senare började han arbeta i skolan efter en tid som ideell resurs för Röda Korset. Under sina sju år som lärare engagerade han sig mycket i barn med speciella behov, uppmärksammade mobbing och tog sig tid med barn som mådde dåligt. Kollegorna pratade inte gärna om mobbing och Arne kände att han ofta talade för döva öron.

Under sin flytt från Stockholm till Uppsala återupptog han ett gammal intresse för kampsport. Där träffade han instruktören Kristofer som visade sig ha samma engagemang för ungdomar. Tillsammans startade de Proakt.